Goda födelsedagspresenter till smakälskaren

Goda födelsedagspresenter till smakälskaren

Mat, ostar, godsaker och drycker. Till en person som gillar mat och spännande smaker är det inte särskilt svårt att hitta en fin födelsedagspresent men däremot finns flera olika alternativ att välja bland. Nedan följer några roliga tips – både på paket som går att slå in och på sådant som istället kan upplevas, samt i olika prisklasser.

Smakrika presenter

Till en som uppskattar mat och spännande smaker är det både roligt och enkelt att fixa en bra födelsedagspresent. Det kan vara både billiga och lite dyrare presenter, beroende på vilken budget man har och man kan antingen välja att ge bort ett ”riktigt” paket eller en trevlig smakupplevelse.

Bra födelsedagspresent

En korg med smått och gott – Att själv plocka ihop en fin korg med ostar, marmelader, kex, godis, vin och annat smått och gott blir både en god och fin födelsedagspresent att ge bort. Slå in korgen i cellofan och knyt en stor rosett av ett fint band! Det här alternativet passar för alla budgetar och både om man vill ge bort något litet eller något stort.

Smakupplevelse – Idag kan man hitta många typer av upplevelser att köpa och ge bort och så även under kategorin smak. Det finns öl, – och vinprovningar, choklad, – och ostprovningar och mycket mer att välja bland. Förutom goda smaker brukar deltagarna även få lära sig mer om den aktuella produkten som provas – en perfekt födelsedagspresent som ger en trevlig stund, nya kunskaper och ett minne.

Presentkort på restaurang – Ett tredje alternativ på födelsedagspresent till matälskaren är att köpa ett presentkort på en fin restaurang. Kanske blir det favoritrestaurangen eller något helt nytt? Även detta passar för alla budgetar eftersom man själv bestämmer summan som man vill ge bort.

Lyxig middag hemma – Sist men inte minst, ett trevligt alternativ på present är att bjuda födelsedagsbarnet på en lyxig middag hemma – antingen på plats hemma hos personen själv eller hemma hos dig. Duka bordet extra fint, presentera kvällens meny och se till att uppvakta personen som fyller år lite extra. Satsa på bra råvaror och ta hjälp av ett proffs att välja drycker till dom olika rätterna så kommer middagen att bli en succé!

Modeller som bör finnas i varje BH-garderob

Modeller som bör finnas i varje BH-garderob

Visst kan man klara sig med bara en enda BH i garderoben men det finns fördelar med att ha några olika – att bära vid olika tillfällen. En till vardags, en till fest och en till träning – då har man en bra grund och kan välja utifrån dagens aktiviteter. Läs mer om modeller som alla BH-bärare borde ha i sin BH-garderob här.

Bh på rad

Modeller för olika tillfällen

Olika BH modeller passar för olika tillfällen – ibland vill man inte ha någon alls, ibland någon som sitter mjukt och skönt och ibland något som formar bysten. Nedan följer några modeller som borde finns i varje garderob.

T-shirt BH

En t-shirt BH är en vanlig BH – en enkel modell utan krusiduller. Den har ofta byglar och finns både med och utan vaddering. Detta är en BH som passar att bära till det mesta och under dom flesta typer av plagg. Den ger bra stöd och formar brösten lite lätt. Med andra ord – det är en bra bas-BH att bära till vardags.

En finare BH

Att ha en lite finare BH att använda vid speciella tillfällen är också en god idé. Vilken modell man väljer spelar inte så stor roll – huvudsaken är att man känner sig fin och bekväm. Någon kanske väljer en push up medan någon annan väljer en mjuk bralette, utan byglar och annat. Man kan också välja en finare T-shirt BH, till exempel en med ett fint mönster, spets eller strass – ja det man gillar helt enkelt.

Sport BH

Sport bh när man tränar
När man tränar och rör på sig är det bra (och faktiskt ganska viktigt) att ge bysten extra stöd. När man springer, hoppar och lyfter rör brösten på sig och för att inte slita på axlar och rygg ska man se till att ha en BH som håller dom på plats under aktiviteten. En vanlig BH ger inte det stödet och därför ska man se till att även ha en som är anpassad att ha när man tränar och motionerar – oavsett om det gäller högintensiv träning eller bara lugnare aktiviteter.

Sport BHar finns i olika modeller och med olika stöd och ju större byst – desto mer stöd behöver man.

Tips och råd

Att välja en BH är ingen enkel uppgift – det kan dels svara svårt att hitta en modell man gillar rent utseendemässigt och dels är det ofta svårt att veta vilken storlek man ska ha. Även om man hittat rätt storlek en gång ska man inte gå uteslutande efter den, eftersom passformen kan skilja sig mellan olika märken och tillverkare.

För att en BH ska sitta både snyggt och bekvämt är det alltid bra att prova innan ett köp genomförs. Prova gärna två eller fler storlekar för att se skillnaden! Ska man beställa BH på nätet kan man göra samma sak även här – beställ olika storlekar, prova hemma och skicka tillbaka det som inte passar.

Roliga upplevelser i Skåne

Roliga upplevelser i Skåne

Skåne är ett av de landskap i Sverige som får allra flest turister varje år. Både från Sverige och från andra länder. Vad erbjuder Skåne för roliga upplevelser? att flyga helikopter över stadskärnan i Malmö Några av följande exempel är hämtade från Skanskaslott.se.

Lär dig mer om Skåne – via båtturer

I likhet med de flesta större städer i Sverige erbjuds sightseeingturer med olika slags båtar. För de som vill kombinera fart och adrenalin med militärhistoria kan en tur med en stridsbåt bokas. En sightseeing långt från de klassiska långsammare kanalbåtarna som annars förknippas med guidade turer. Oavsett om det är kanalbåtar eller stridsbåtar som önskas så utgår de från Malmö.

Se Skåne – via helikopter eller Gyrokopter

Önskas Skåne upplevas från ovan finns flera färdmedel att välja på. Att flyga helikopter över stadskärnan i Malmö är en häftig upplevelse, i en helikopter får 3 personer åka med under ca 15 – 20 minuter. Turen kan till viss del anpassas utifrån vad de som flyger vill se från ovan.

Testa helikopter

För en lite mer avancerad flygning kan en tur med gyrokopter bokas. En gyrokopter kan liknas med en blandning av helikopter och flygplan. En av de stora fördelarna är att gyrokoptern är betydligt lättare att styra än helikoptern. Det innebär även att deltagaren kan få styra den på egen hand, självklart efter säkerhetsgenomgång av uthyrarna. Gyrokopterflygning utgår från Sövde flygplats och varar i ca 90 minuter, varav 60 minuter i luften.

Upplev Malmö – Via virtuellt mordmysterium

Ett spännande och utmanande sätt att upptäcka Malmö är via ett virtuellt mordmysterium. Ett evenemang som passar att utföra själv, eller i en mindre grupp, och som kan jämföras med en kombination av Cluedo och Pokemon Go. Via en digital karta, i en app, visas var kommande ledtrådar ska hittas. Under promenaden kan det komma fram virtuella vittnen och annat som hjälper deltagarna att klura ut mordmysteriet.

En riktigt rolig upplevelse för personer som tycker om klurigheter och samtidigt vill komma ut. Under 2 – 3 timmar genomförs den och under denna tid finns även live-support från företaget som utvecklat konceptet. I dagsläget finns detta i Malmö, Stockholm och Göteborg men företaget anger att de vill utöka till fler städer i framtiden.

Upplev smakerna

Prova olika sorters öl

Ölprovning, vinprovning, chokladprovning… Listan kan göras lång och i vissa fall är det även kombination av dessa. Ett trevligt sätt att umgås, lära sig mer om drycken/godsaken och självklart även smaka på olika alternativ. Dessa börjar även erbjudas online vilket innebär att exempelvis vinerna köps hem i förväg och en guide visar och berättar via Zoom eller Teams.

Olika slags sparande

Olika slags sparande

Genom att dela upp sitt sparande utifrån tidshorisont och mål blir det lättare att skapa ett effekt sparande. Grunden är alltid att ha en buffert.

Buffert

En buffert ska vara lättåtkomlig och motsvara 1 – 2 månadslöner. Beroende på familjesituation och boende kan behov av buffert variera. En ensamboende person i hyresrätt behöver generellt lägre buffert än en storfamilj som bor i villa. Det kan helt enkelt uppkomma färre oväntade stora kostnader för personen i hyresrätten.

Det bästa är att ha bufferten på ett sparkonto som ger en viss ränta. Välj ett sparkonto där uttag och insättningar kan ske utan att någon kostnad uppstår. Dessutom bör uttag kunna ske direkt – dvs. det ska inte krävas någon föranmälan för att genomföra uttag (sällsynt men det förekommer).

Kom igång – Börja med att räkna ut hur stor bufferten bör vara (1 – 2 månadsinkomster) och skapa sedan en automatisk överföring av minst 10 % av din lön till ett passande buffertkonto. Har du inget sparande idag innebär det att bufferten är klar inom 10 – 20 månader.

Långsiktigt- och pensionssparande

Med långsiktigt sparande menas att kapitalet inte förväntas användas inom minst 5 år, men ofta är det betydligt längre tidsperspektiv än så.

Vid ett långsiktigt sparande rekommenderas generellt aktier och fonder. Det har historiskt sett gett bäst avkastning. De år som värdet går ner kompenseras, med marginal, av de år som värdet går upp.

Spara pengar långsiktigt

Även privata pensionssparandet är ett långsiktigt sparande som är viktigt att komma igång med redan under de första åren på arbetsmarknaden. Detta för att ta del av ränta-på-ränta effekten.

Kom igång – Börja med ett månadssparande i en eller flera indexfonder. Dessa har låg förvaltningsavgift och ger en god riskspridning. Vid ett större intresse kan en portfölj av flera olika aktier väljas. Det vanligaste är däremot att långsiktigt sparande sker via fonder.

Målsparande

Målsparande är att spara till en kommande resa, en bil, en ny dator osv. Något som du önskar – men för tillfället inte har råd med. Hur mycket som behöver sparas per månad beror självklart på produkten/tjänstens kostnad samt hur lång tid som finns för att samla ihop rätt summa.

Ett målsparande bör inte ske på bekostnad av varken buffert, långsiktiga sparandet eller pensionssparandet. Det är något som sker utöver detta.

I vissa fall lyfts däremot målsparande till handpenning upp som ett undantag då köp av bostad även kan bli ett slags sparande.

Kom igång – Räkna ut hur mycket du behöver spara per månad och avsätt denna summa till ett sparkonto, helst via autogiro. Är det en resa eller något som även andra kommer ta del av? Sätt upp ett sparmål med en vän/familjemedlem och hitta vägar framåt tillsammans för att nå målet snabbare.

Så förändrade Corona vårt köpbeteende

Så förändrade Corona vårt köpbeteende

Under coronapandemin ändrades köpbeteendet rejält i Sverige. Förändringar som påverkade detaljhandeln både på kort och på lång sikt. För vissa butiker innebar det slutet – för andra början på en extrem uppgång.

Med uppmaningar om att undvika folksamlingar, att jobba hemma och att äldre inte ens skulle gå ut förändrades förutsättningarna för detaljhandeln. Detta på flera sätt och många de förändringar som genomfördes under våren 2020 låg kvar i köpmönster under hösten samma år.

Online exploderade

E-handeln har ökat år från år men 2020 var året då handeln snarast ”exploderade”. För att inte behöva gå i butiker köptes allt från mat och leksaker till kläder och elektronik online. En bransch som ökade extremt var hemelektronik.

Skärmar, headset och tangentbord sålde i stora mängder när människor allt mer började kommunicera digitalt via Zoom, Skype och liknande tjänster.

Många som nu börjat handla online har sedan fortsatt – även om det inte sker i lika stor utsträckning. E-handeln har därmed tagit ännu ett steg framåt i förhållande till handel i fysiska butiker.

Dock kan “jobba hemifrån” vara här för att stanna för många, åtminstone delvis. Har det fungerat bra under pandemin så lär det kunna fungera även sedan.

Jobba med datorn hemifrån

Lokal handel har gynnats

Att åka ner på stan eller till ett köpcentrum har knappast varit lockande under pandemin. Om inte onlinehandel har varit ett alternativ så har de lokala butikerna gynnats. Målet har helt enkelt varit att vara ute så lite som möjligt.

Hämtmat, lämnmat och egen mat…

En bransch som verkligen fått ställa om är restaurangbranschen. Ett flertal restaurangägare har varit tvungna att lägga ner sin verksamhet – andra han ställa om i tid. Det fanns en hel del kreativa lösningar.

  • Hämtmat

Många restauranger som tidigare inte erbjudit hämtmat började med detta. Kunden behövde bara komma och hämta eller beställa hemkörning.

  • ”Lämnmat”

MAX är en av de restauranger som även snabbt anpassade restaurangmiljön och möjlighet till att köpa utan att behöva gå in i butiken. Via en app kan maten beställas och därefter kommer personal ut till parkeringen och lämnar maten direkt.

  • Egen restaurangdel

Flera av de dyrare restaurangerna skapade möjlighet för deras kunder att boka delar av restaurangen – för att sitta själv i. Risken att smittas av andra blev därmed minimal och efter varje besök rengjordes alla ytor mycket noggrant.

Båtar och överlevnadsprodukter

Två branscher som ökade mycket kraftigt under våren 2020 var båtbranschen samt försäljningen av överlevnadsprodukter. Det har troligtvis aldrig sålts så många spritkök, extrabatterier, vattenrengöringstabletter eller gasmasker.

Dessutom har efterfrågan på toalettpapper aldrig varit så hög och många butiker fick totalt slut. Detta är däremot inte långvariga trender då köptrycket på båtar falnade under hösten 2020 när allt sakteliga gick tillbaka till det normala … förhoppningsvis mer än bara tillfälligt.

Fördelarna med kreditkorten – som inte är någon fördel

Fördelarna med kreditkorten – som inte är någon fördel

I kampen om kunderna försöker alla kreditkortsföretag lyfta fram det unika och positiva med just deras kort. De vill förmedla budskapet att deras kort är så mycket bättre än dess konkurrenters. Detta även om de inte har något speciellt att komma med…

Nedan presenteras några av de punkter som ofta nämns i reklamen – vilket knappast varken är unikt eller speciellt förmånligt för kunderna. Även om kreditbolaget anser det…

  • 45 dagars räntefri kredit

Det är väldigt vanligt att ”räntefria dagar” lyfts upp som något positivt. Men det är en självklarhet då alla kreditkort har räntefria dagar. Om det sedan är 55 eller 62 dagar räntefritt gör inte någon större skillnad för kortägaren.

Anvanda kreditkort online

  • Kredit upp till 100 000 kr

Det finns kreditkort med kreditgräns på 500 000 kr – men det betyder inte att alla får den krediten. Det är ytterst få som får kreditkortens högsta kredit. Exempelvis kräver vissa bolag att krediten maximalt får vara 20 % av personens årliga inkomst. Det betyder att personen behöver ha en inkomst på 2 500 000 kr för att få en kredit på 500 000 kr.

Med en årsinkomst på 400 000 kr skulle en maximal kredit ges på 80 000 kr. Hur hög kredit som korten erbjuder är därmed mycket ofta oväsentligt eftersom så få kan få full kredit.

  • Delbetala i din egen takt

Att kortägaren kan ”delbetala i sin egen takt” är även vanligt förekommande fördel som lyfts upp. Men det är knappast unikt då detta kan ske med samtliga kreditkort. Inköpen som sker samlas ihop på en månadsfaktura som därefter kan betalas i egen takt.

Det kreditkortsföretagen däremot inte lyfter upp lika mycket är att det vid denna uppdelning av fakturabeloppet uppstår ränta. Hos flera uppstår även en avikostnad vid delbetalning.

  • Även med reseförsäkring

Det är ytterst få kreditkort som inte har reseförsäkring. De allra flesta har denna försäkring som exempelvis kan ge ersättning om planet är försenat, bagaget försenat eller om resan behöver bokas av på grund av sjukdom.

Det skiljer däremot på hur bra försäkringen är gällande ersättningsnivåer och vid vilka tillfällen den ger ersättning.

  • Betala räkningar med kortet

Det går att betala räkningar med alla kort. Skillnaden är hur detta sker och här kan det faktiskt skilja ganska mycket rent ekonomiskt. Antingen kan det ske via kortets app/bank eller så sker det via externa tjänster som exempelvis Betalo. Det är alltid möjligt men vägen och kostnaden kan variera.

Omvandla huset till bättre pension

Omvandla huset till bättre pension

Många som blir pensionärer blir överraskade över hur lite pension som de får. Det är inte ovanligt att det enbart är 50 % av tidigare lön vilket självklart skapar en mycket stor ändring i vardagen.

Samtidigt är det många pensionärer som bor i villor eller bostadsrätter som är mycket lågt belånade. En väg att gå för att få mer pengar att röra sig med varje månad är att ”omvandla huset till bättre pension”, något som Pensionsportal.se skrivit om.

Kapitalfrigöringskredit – Dyrt men smidigt

En väg är att belåna hela fastigheten och teckna en så kallad kapitalfrigöringskredit. Det innebär att bostaden belånas upp till 60 % (nivån kan variera hos olika aktörer) och pengarna betalas ut i klump eller per månad. Någon ränta eller amortering betalas inte vilket innebär att personen som tecknat lånet verkligen får pengar att röra sig med.

Den räntan som uppstår läggs däremot ”på hög”. När personen flyttar från boende, och därmed säljer det, frigörs kapital som används för att lösa lånet. Det andra alternativet är att personen dör varpå fastigheten säljs och lånet blir löst.

Det är en smidig lösning – men dyr. Dessa bolån har ofta en ränta som är 2 – 2,5 gånger högre än en vanlig bolåneränta. Orsaken är det fördelaktiga upplägget för kunden.

Pension, ekonomi och boende

Bolån – Låna medan det fortfarande är möjligt

Ett annat alternativ är att teckna ett klassiskt bolån på bostaden. Visserligen behöver amortering och ränta betalas varje månad men utifrån hur lång återbetalningstid som dessa lån har skapas inte speciellt hög kostnad.

Som låntagare går det ju även att räkna ut hur stor summa som ska betalas per år och avsätta detta i förväg av den utbetalade summan. Detta i exempelvis 10 år då man ändå förväntas sälja bostaden och därmed lösa lånet.

Att få bolån som 80-åring är betydligt svårare än att få lån som 60-åring. Detta utifrån att banken vill ha säkerheten i att lånet verkligen kommer kunna återbetalas. Det kan därmed vara en fördel att se över ekonomin redan i början av pensionsåren och räkna på hur mycket som kommer att ges i pension.

Ska fastigheten belånas medan man bor kvar? Ska man leva snålt fram till den dagen då flytten är oundviklig och den säljs? Finns andra inkomstkällor än pension? Hur mycket sparat kapital finns och hur länge räcker det?

Tre annorlunda sätt att uppleva Malmö

Tre annorlunda sätt att uppleva Malmö

Malmö är en perfekt stad att turista i. Här finns shopping, restauranger men också många sevärdheter och upplevelser. För dig som vill se och uppleva staden på ett lite mer annorlunda sätt finns flera roliga alternativ, eller vad sägs om att färdas över staden i luftballong eller genom att glida fram genom kanalerna med båt?

Från ovan

Att se en stad från ovan bjuder på ett annorlunda perspektiv och i Malmö finns olika alternativ för att beskåda gator och torg från himlen. En fartfylld helikoptertur är det ena och en stilla färd i luftballong ett annat.

Skåne har ett annorlunda landskap jämför med resten av Sverige och är känt för att vara platt. För den sakens skull är det absolut inte tråkigt att flyga över staden, utan tvärtom väldigt intressant. Båda alternativen ger en bra bild av Malmö och dess landskap och även om båda delarna innebär en flygtur i det blå så är finns det mycket som skiljer upplevelserna åt.

En guidad helikoptertur över Malmö är en upplevelse som passar för den som gillar fart och fläkt. Tillsammans med piloten, som också agerar guide, lyfter man från marken för att sedan färdas över några av sevärdheterna. Helikoptern flyger snabbt och man hinner se mycket under dom dryga 20 minuter som spenderas i luften. En upplevelse som bjuder både på kunskap om Malmö men som också är både rolig och häftig.

Ballongflygning

Att flyga luftballong ger förvisso ungefär samma bild av Malmö från ovan som man får i helikopter men upplevelsen skiljer sig ändå på många sätt. En luftballong färdas tyst och stillsamt genom luften men ändå är det oundvikligt att känna pirr i magen. Även här kan man se hur landskapet breder ut sig långt där nere och under den timme som flygturen tar hinner man uppleva mycket.

Sightseeing med båt

Första gången man besöker en ny stad kan en sightseeing-tur vara att föredra för att bekanta sig med platsen. I Malmö finns möjlighet att sightseea via stadens kanaler och då givetvis med båt. Här får man bekanta sig med gamla byggnader och dess historia men också Malmös mer moderna delar.

Några av dom välkända landmärken man passerar är Turning Torso, St Petri kyrka och det stora stadsbiblioteket. Eller varför inte välja en fartfyllt sightseeing med stridsbåt? Självklart finns kunniga guider ombord på kanalbåtarna, som delar med sig av spännande historia och intressant fakta.

Se upp med bonuspoängen på kreditkorten

Se upp med bonuspoängen på kreditkorten

Att få ”poäng för varje krona” kan låta lockande och att få bonus på samtliga inköp är självklart en av de fördelar som kan hitta på kreditkorten. Men det är lätt att övervärdera bonusprogrammen eller missa dess fördel helt och hållet.

Det finns flera kreditkort som ger bonuspoäng till den som använder kortet. En del av dessa är gratis medan andra kostar några hundra per år. Oavsett så brukar bonussystemet användas regelbundet när kreditkorten ska marknadsföras. Det är löften om ”poäng på varje krona” eller att man får ”poäng som blir till resor”. Det finns självklart fördel med de poäng man kan tjäna. Men det lönar sig även att granska villkoren.

”En poäng per krona”

Det spelar ingen roll om du får 1 poäng per krona eller 10 poäng per krona. Det som i detta fall är relevant är hur mycket en poäng är värd. Behövs det 100 poäng, 1000 poäng eller 10 000 poäng för att du ska få en återbäring på 100 kr? Att marknadsföra ett kort med att man får en poäng per krona säger alltså egentligen ingenting. Utöver att man får poäng.

Är kreditkortet verkligen så bra?

Blir man verkligen så överlycklig över ett bra kreditkort? Knappast 😀

”Poäng som ger resor”

Flera kreditkort ger poäng som sen kan användas till att köpa olika slags resor så som flygbiljetter, tågbiljetter eller båtbiljetter. Det i sig är inte konstigt. Däremot brukar bolagen inte vara lika tydliga med hur många poäng som behövs. Med andra ord hur mycket man måste handla för att få en gratis resa.

På en vanlig bonus är poängen är värda 0,5 – 1% av inköpet. Den som handlat för 100 000 kr under ett år med kortet får alltså poäng motsvarande 500 – 1000 kr. Om resan kostar 5 000 kr kommer det alltså ta fem år innan man samlat ihop rätt antal poäng.

Men här måste man även ha koll på hur länge poängen är aktuella. Det finns kreditkort där man måste lösa in poängen inom 24 månader efter att man tjänat in dem.

Poäng på allt – men upp till viss gräns

Att få poäng på allt gäller ofta – men inte alltid. Bensinbolagen har vardera kreditkort som ger poäng på nästan alla inköp. Men några poäng ges inte om man väljer att tanka hos en konkurrent.

Andra kort har begränsning för hur många poäng man kan få per år. Det gäller exempelvis Ullaredkortet där man får poäng upp till inköp på 100 000 kr varje år. Eftersom bonusen är 1% får man alltså maximalt 1000 kr.

Självklart är bonusen bra – men inte så överdrivet bra som reklamen ofta säger.

Så mycket höjer solpaneler värdet på ditt hus

Så mycket höjer solpaneler värdet på ditt hus

Att installera solpaneler är en relativt stor investering. Men som med de flesta investeringar kan man räkna med en värdeökning. En återförsäljare anger att värdet i snitt är 14 % och hänvisar till en svensk studie. En studie som även dagspressen presenterat.

Solpaneler på taket

Efterfrågan på alternativa energikällor (främst solpaneler) ökar år från år. Delvis handlar det om en större miljömedvetenhet men till stor del handlar det om den ekonomiska fördelen. Med bidrag från staten och ROT-avdrag kan priset för installation hållas nere. Dessutom har elbolagen krav på sig att ta emot överproduktion från de som vill sälja sin el. Därmed finns stora ekonomiska incitament för att installera solpanel.

Men är det värt om man inte förväntar sig bo kvar länge i bostaden? Blir det inte en förlust om installation sker ett år och sedan flytt sker två år senare? Återförsäljaren Midsummer Solar Roofs hänvisar till en svenska studie som anger att genomsnittsökningen av värdet är 14 %.

Undersökningen fick även stor medial uppmärksamhet och bland annat Expressen gjorde en artikel under sommaren 2019 med titeln ”Klimatsmart investering kan öka värdet på ditt hus”.

Ett samarbete mellan Vattenfall och Sveriges lantbruksuniversitet

Den svenska undersökningen genomfördes av statliga Vattenfall samt Sveriges lantbruksuniversitetet. Till tidningen sammanfattar Tim Douglas från Vattenfall att solpanel tydligt ökar värdet på bostaden.

Vi ser att solceller resulterar i en kraftig ökning

Man menar därmed att solpanel är en ”säker investering” på så vis att man generellt får tillbaka sin investerade summa vid försäljning. Många tror att tekniken kommer förbättras ytterligare med åren och att solpaneler snart kommer finnas på de flesta villor och flerfamiljshus. Solenergi ses som ”framtiden” vilket därmed påverkar hur mycket man är villig att betala för sitt boende.

Solpaneler på radhus

I undersökningen har man undersökt 50 000 olika bostadsförsäljningar och matchat dessa mot 8000 bostäder som hade solpanel. Man tog även hänsyn till allt från bostadens storlek, läge och allmänna prisläget. Studien visade att det fanns stora skillnader men att genomsnittlig ökning på bostaden var 14 %. En bostad med ett värde på 2 miljoner kunde därmed värderas till 2 280 000 kr.

Orsaken är egentligen enkel. Om du får välja mellan två exakt lika bostäder där ena har solpanel som kan minska din elkostnad och en inte har det. Vilken skulle du välja? Solpanel påverkar därmed månadskostnaden för bostaden vilket innebär att man kan betala mer i insats.